miercuri, 19 februarie 2014

"Imparatul mustelor"
-Wiliam Golding-

Dupa un groaznic accident aeronautic, un grup de copii ajung pe o insula pustie si sunt obligati sa supravietuiasca. La inceput, ei se organizeaza si reusesc sa duca o viata pasnica. Dar nu pentru mult timp, caci nu toata lumea este de acord cu "legea" impusa de conducatorul lor.
Foarte curand, instinctul animalic iese la iveala odata cu inceperea "vanatorii". Copiii incep sa prinda gustul salbaticiei, iar ei contureaza lumea adultilor, la o scara mai mica, dar mai groteasca.
Este un roman care prezinta cum niste copii trebuie sa gandeasca ca niste adulti pentru a putea supravietui. Si totusi, un copil are mult mai multa imaginatie decat un adult, ceea ce complica lucrurile pana in momentul in care in peisaj apare "Imparatul mustelor".
Este un roman dur, care te lasa cu gura cascata. Un roman cu copii pentru adulti as spune eu, pentru ca nu este chiar un subiect potrivit pentru copii. Probabil ca nu ar termina cartea, nereusind sa inteleaga toate aspectele sale.
Insa pentru adolescenti, de exemplu, "Imparatul mustelor" ar putea reprezenta o realitate a adultilor transpusa in lumea copiilor, o lume inocenta patata de nevoia de supravietuire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu